Casa Corpului Didactic a fost infiintata in anul 1972, la Craiova, cu sediul temporar la Scoala Nr. 21, functionand cu urmatoarea incadrare: director onorific, documentarist, bibliotecar si secretar, beneficiind ulterior de spatii satisfacatoare care au asigurat conditii pentru functionare.
Pana in 1980, principalele activitati ale institutiei au constat in:
- asigurarea fondului de carte si a fisierelor de documentare pentru cadrele didactice de toate specialitatile, in problemele legate de invatamant, de catre biblioteca specializata a CCD si cabinetul de documentare;
- asigurarea, la cerere, a bibliografiilor adnotate, orientative, selective sau exhaustive, pentru orice problema didactica, metodica sau de specialitate, prin colaborarea cu Biblioteca Centrala Pedagogica;
- publicarea buletinelor informative periodice, sau a ghidurilor metodice si difuzarea lor in scoli;
- tiparirea anuala a revistei proprii - " Din viata scolii Doljului";
- tiparirea anuala a ghidurilor de orientare scolara si profesionala;
- achizitionarea buletinelor informative ale celorlalte case ale corpului didactic si punerea acestora la dispozitia cadrelor didactice doljene, dupa fisarea adnotata a acestor buletine.
Intre anii 1973-1980 a infiintat cenaclul literar al cadrelor didactice "Alexandru Macedonski" ale carui productii literare s-au publicat in volumele "Arborii timpului".
Incepand cu anul scolar 1980-1981, activitatea CCD s-a imbunatatit prin infiintarea filialelor CCD, prin aparitia cabinetelor metodice din sediul CCD si prin furnizarea de materiale informative, cabinetelor de documentare din scoli.
Trimestrial, prin CCD s-au organizat, pe specialitati, numeroase simpozioane si sesiuni de comunicari stiintifice, dar, din pacate, toate continuturile erau impregnate sau inundate de formalismul ideologic atat de pagubos al epocii.
Intre octombrie 1986 si inceputul anului 1990, CCD a fost desfiintata.
S-a reinfiintat si si-a reluat activitatea dupa Revolutie, continuand vechile traditiile benefice si implementand noile orientari.
Dupa 1990, CCD a proiectat, elaborat si desfasurat programe de formare si perfectionare pentru cadrele didactice si pentru cadrele didactice auxiliare, oferind tematici alternative si un nou cadru de desfasurare, urmarind, mai ales, eficientizarea demersului didactic.
Evaluarea cursantilor s-a realizat continuu si sumativ pe baza, dosarelor evaluative (portofolii), si a vizat nu numai cunostintele teoretice, ci si competentele didactice si pedagogice.
Ca urmare a recunoasterii de catre Minister a activitatii deosebite a CCD-Dolj, care a beneficiat in perioada 1992-1996 de un remarcabil director, specialist in pedagogie - prof. dr. Elena Joita, in anul 1994 CCD-Dolj a devenit Centru Metodologic, si pentru acest considerent a beneficiat ulterior de dotari finantate de Banca Mondiala. Avand aceste avantaje din start, intre 1996-2001, CCD Dolj a desfasurat diverse programe de formare, la care au participat peste 4700 de cadre didactice.
Casa Corpului Didactic Dolj functioneaza intr-un spatiu alocat in sediul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj si beneficiaza de: biblioteca (peste 20.000 volume), sala de lectura, cabinet multimedia, laborator de informatica, sala multifunctionala pentru utilizarea dotarilor, doua birouri pentru metodisti, secretariat, birou contabilitate, birou director.
Un colectiv mic, dar inimos, a desfasurat numeroase activitati compatibile cu functiile C.C.D. (in anul scolar 2001 - 2003 s-au organizat si desfasurat 28 tipuri de curs, care au cuprins 3300 cursanti precum si peste 60 activitati metodice, culturale, stiintifice), straduindu-se sa creeze punti inteligente intre scoala veche si scoala moderna a invatarii active, multisenzoriale.
In acord cu noile politici educationale, activitatile C.C.D. Dolj sunt extinse si multiplicate prin cele 6 filiale ale sale si prin centrele de documentare si informare, care deservesc comunitatile locale in probleme de educatie a adultilor.
Casa Corpului Didactic Dolj-Profesionisti in educatie
Casa Corpului Didactic urmareste formarea continua a cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar printr-o oferta variata de cursuri si crearea unui climat de munca stimulativ prin aplicarea corecta a politicilor educationale elaborate de M.E.C.I., in vederea facilitarii dezvoltarii personale si profesionale.
Prin promovarea unui parteneriat deschis si flexibil si asigurarea unei bune comunicari strategice inter institutionale se doreste oferirea unui model de progres educational, generator de cadre didactice competente, capabile sa asigure cresterea calitatii educatiei.
Casa Corpului Didactic este o unitate de prestigiu a invatamantului din judetul Dolj a carei misiune este de a asigura cadrul pentru dezvoltarea personala si profesionala a personalului din invatamantul preuniversitar, de a promova inovatia printr-o atentie marita acordata implementarii noilor politici educationale si prin cresterea calitatii programelor de formare continua adresate personalului didactic si didactic auxiliar.