CENTRE DE DOCUMENTARE SI INFORMARE

Ce sunt centrele de documentare si informare?

Centrele de documentare si informare reprezinta centre de resurse pluridisciplinare care pun la dispozitia elevilor, cadrelor didactice si a comunitatii informatii pe suporturi diferite (fond de carte, reviste, casete audio, video, CD ROM-uri, calculatoare etc.), pun in practica proiecte de animatie culturala, desfasoara activitati pedagogice, precum si activitati de formare continua pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar.

Conform prevederilor O.M. nr. 3328/2002, centrele de documentare si informare sunt subordonate casei corpului didactic si vor functiona in unitati de invatamant in care exista un minim de dotare, au spatii corespunzatoare si au normat, prin statul de functii, post de bibliotecar, sau au posibilitatea de a norma un astfel de post.

Inspectoratele scolare si casele corpului didactic din fiecare judet sunt centre de resurse. In centrele de documentare si informare Serviciul de Cooperare si actiune Culturala din cadrul ambasadei Frantei la Bucuresti va desfasura cu regularitate stagii de formare.

"Educatia pentru informatie in mediul rural defavorizat" - scurt istoric
In ianuarie 2000 a fost initiat proiectul bilateral roman francez "Educatia pentru informatie in mediul rural defavorizat", ca urmare a colaborarii dintre M.E.C.T.S. si Serviciul de Cooperare si actiune Culturala din cadrul ambasadei Frantei la Bucuresti, in baza OMEN nr.5135/22.XII.1999.

Colaborarea dintre M.E.C.T.S. si Serviciul de Cooperare si actiune Culturala din cadrul ambasadei Frantei la Bucuresti a fost extinsa in anii 2002, 2003 (OMEC nr.3248 si OMEC 3707) prin promovarea centrelor de documentare si informare.

In martie 2002, Casele Corpului Didactic au fost autorizate sa infiinteze centre de documentare si informare (OMEC nr.3328). Conducerea I.S.J., in colaborare cu directorul C.C.D. si cu reprezentantii Consiliului Local, trebuia sa stabileasca unitatile de invatamant din mediul rural in care sa infiinteze C.D.I.-uri.

In stabilirea locatiilor se aveau in vedere criterii de selectie a unitatilor de invatamant precizate de M.E.C.T.S.

Prin O.M. nr.3278/23.II.2004 privind extinderea proiectului, a fost nominalizat si cuprins in acest program si judetul Dolj, impreuna cu alte 10 judete, (etapa a patra).
Ordine C.D.I.
Valuri de extindere in proiectul C.D.I.

In judetele nou cooptate, Casele Corpului Didactic aveau sarcina sa infiinteze 55 de centre de documentare si informare "cate 5 in fiecare judet".

La 28.01.2005, M.E.C.T.S. (Directia Generala Evaluare Prognoze Strategii si programe pentru invatamant Preuniversitar) a comunicat inspectorului scolar general si directorului C.C.D. O.M. nr.5548/15.12.2004 privind aprobarea:
- Regulamentului de organizare si functionare a centrului de documentare si informare;
- Statutul profesorului documentarist;
- Fisei postului profesorului documentarist;
- Fisei de evaluare a profesorului documentarist.

La 28.01.2005, M.E.C.T.S. (Directia Generala Evaluare Prognoze Strategii si programe pentru invatamant Preuniversitar) a comunicat Inspectorului Scolar General si directorului C.C.D. O.M. nr. 5547/15.XII.2004 privind extinderea colaborarii dintre M.E.C.T.S. si Serviciul de Cooperare si actiune Culturala din cadrul ambasadei Frantei la Bucuresti, prin care M.E.C.T.S.T.S. infiinteaza in judetul Dolj 10 C.D.I.-uri. Nominalizat in proiect in anul 2004, judetul Dolj va trebui sa sprijine proiectul "Educatia pentru informatie in mediul rural defavorizat " prin functionarea cat mai eficienta a 18 centre de documentare si informare.

Din toamna anului 2006 au fost infiintate doua centre de documentare si informare in judetul nostru cuprinse in valul 6 de extindere al proiectului prin O.M.E.C.T.S. 4961/28.08.2006.
Regulamentul de organizare si functionare a bibliotecilor scolare si a centrelor de documentare si informare. O.M.E.C.T.S. nr.5556/2011

CENTRE DE DOCUMENTARE SI INFORMARE DIN JUDETUL DOLJ