ISTORIC


Casa Corpului Didactic a fost infiintata in anul 1972, la Craiova, cu sediul temporar la Scoala Nr. 21, functionand cu urmatoarea incadrare: director onorific, documentarist, bibliotecar si secretar, beneficiind ulterior de spatii satisfacatoare care au asigurat conditii pentru functionare.

Pana in 1980, principalele activitati ale institutiei au constat in:

  • asigurarea fondului de carte si a fisierelor de documentare pentru cadrele didactice de toate specialitatile, in problemele legate de invatamant, de catre biblioteca specializata a CCD si cabinetul de documentare;
  • asigurarea, la cerere, a bibliografiilor adnotate, orientative, selective sau exhaustive, pentru orice problema didactica, metodica sau de specialitate, prin colaborarea cu Biblioteca Centrala Pedagogica;
  • publicarea buletinelor informative periodice, sau a ghidurilor metodice si difuzarea lor in scoli;
  • tiparirea anuala a revistei proprii - " Din viata scolii Doljului";
  • tiparirea anuala a ghidurilor de orientare scolara si profesionala;
  • achizitionarea buletinelor informative ale celorlalte case ale corpului didactic si punerea acestora la dispozitia cadrelor didactice doljene, dupa fisarea adnotata a acestor buletine.


Intre anii 1973-1980 a infiintat cenaclul literar al cadrelor didactice "Alexandru Macedonski" ale carui productii literare s-au publicat in volumele "Arborii timpului".

Incepand cu anul scolar 1980-1981, activitatea CCD s-a imbunatatit prin infiintarea filialelor CCD, prin aparitia cabinetelor metodice din sediul CCD si prin furnizarea de materiale informative, cabinetelor de documentare din scoli.

Trimestrial, prin CCD s-au organizat, pe specialitati, numeroase simpozioane si sesiuni de comunicari stiintifice, dar, din pacate, toate continuturile erau impregnate sau inundate de formalismul ideologic atat de pagubos al epocii.

Intre octombrie 1986 si inceputul anului 1990, CCD a fost desfiintata.

S-a reinfiintat si si-a reluat activitatea dupa Revolutie, continuand vechile traditiile benefice si implementand noile orientari.

Dupa 1990, CCD a proiectat, elaborat si desfasurat programe de formare si perfectionare pentru cadrele didactice si pentru cadrele didactice auxiliare, oferind tematici alternative si un nou cadru de desfasurare, urmarind, mai ales, eficientizarea demersului didactic.

Evaluarea cursantilor s-a realizat continuu si sumativ pe baza, dosarelor evaluative (portofolii), si a vizat nu numai cunostintele teoretice, ci si competentele didactice si pedagogice.

Ca urmare a recunoasterii de catre Minister a activitatii deosebite a CCD-Dolj, care a beneficiat in perioada 1992-1996 de un remarcabil director, specialist in pedagogie - prof. dr. Elena Joita, in anul 1994 CCD-Dolj a devenit Centru Metodologic, si pentru acest considerent a beneficiat ulterior de dotari finantate de Banca Mondiala. Avand aceste avantaje din start, intre 1996-2001, CCD Dolj a desfasurat diverse programe de formare, la care au participat peste 4700 de cadre didactice.

Casa Corpului Didactic Dolj functioneaza intr-un spatiu alocat in sediul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj si beneficiaza de: biblioteca (peste 20.000 volume), sala de lectura, cabinet multimedia, laborator de informatica, sala multifunctionala pentru utilizarea dotarilor, doua birouri pentru metodisti, secretariat, birou contabilitate, birou director.

Un colectiv mic, dar inimos, a desfasurat numeroase activitati compatibile cu functiile C.C.D. (in anul scolar 2001 - 2003 s-au organizat si desfasurat 28 tipuri de curs, care au cuprins 3300 cursanti precum si peste 60 activitati metodice, culturale, stiintifice), straduindu-se sa creeze punti inteligente intre scoala veche si scoala moderna a invatarii active, multisenzoriale.

In acord cu noile politici educationale, activitatile C.C.D. Dolj sunt extinse si multiplicate prin cele 6 filiale ale sale si prin centrele de documentare si informare, care deservesc comunitatile locale in probleme de educatie a adultilor.

Casa Corpului Didactic Dolj-Profesionisti in educatie

Casa Corpului Didactic urmareste formarea continua a cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar printr-o oferta variata de cursuri si crearea unui climat de munca stimulativ prin aplicarea corecta a politicilor educationale elaborate de M.E.C.I., in vederea facilitarii dezvoltarii personale si profesionale.


Prin promovarea unui parteneriat deschis si flexibil si asigurarea unei bune comunicari strategice inter institutionale se doreste oferirea unui model de progres educational, generator de cadre didactice competente, capabile sa asigure cresterea calitatii educatiei.

Casa Corpului Didactic este o unitate de prestigiu a invatamantului din judetul Dolj a carei misiune este de a asigura cadrul pentru dezvoltarea personala si profesionala a personalului din invatamantul preuniversitar, de a promova inovatia printr-o atentie marita acordata implementarii noilor politici educationale si prin cresterea calitatii programelor de formare continua adresate personalului didactic si didactic auxiliar.
NOUTATI
Acord de parteneriat Casa Corpului Didactic Dolj - Activitati metodice, stiintifice si culturale - an scolar 2023-2024


Cercul bibliotecarilor școlari și profesorilor documentariști din județul Dolj - 23 noiembrie 2023


CRED - comunicat de presa - ATELIERUL - RESURSELE CRED: EDUCATIE DESCHISA, IN CLASA SI ACASA - 12 octombrie 2023


Apel activitati metodice, stiintifice si culturale - an scolar 2023-2024


Apel propuneri pentru oferta de formare continua - an scolar 2023-2024


Procedura echivalare programe complementare - Anexa 2 la Nota 4663 DGMRURS din 19.09.2022 - an scolar 2023-2024


Apel propuneri de articole pentru editarea numarului 16 al revistei EURODIDACTICA XXI


Organizarea si derularea programului de formare - Abilitare curriculara pentru educatie timpurie


Completarea Corpului national de formatori in domeniul mentoratului de cariera didactica din invatamantul preuniversitar


Participarea personalului didactic din unitatile de invatamant la programul de instruire online MATE


Actualizarea ofertei de formare a Casei Corpului Didactic Dolj, an scolar 2022-2023


PROF - Modificare si completare - Apel de selectie nr. 3 din 28 decembrie 2022 - experti PROF


PROF - Apel de selectie nr. 3 din 28 decembrie 2022 - experti PROF

DOCUMENTE INSCRIERE


Newsletter PROF - FORMARE PROF III si PROF IV


Organizarea si desfasurarea programelor pentru dezvoltare profesionala continua acreditate PROF III si PROF IV in cadrul proiectului PROF - Profesionalizarea carierei didactice

Documente inscriere



Precizari privind echivalarea creditelor profesionale transferabile


Legislatie recenta (iulie-septembrie 2022)/ Proceduri, instrumente si documente pentru operationalizarea metodologiei-cadru aprobate prin OM nr. 4.224/06.07.2022 privind programele pentru dezvoltare profesionala continua


PROF - Adresa ME 467/146587/POCU/20.09.2022 - formare PROF III si PROF IV


Adresa ME - Acte normative care vizeaza domeniul formarii si dezvoltarii in cariera didactica


Calendar structura an scolar 2022-2023 conform Ordinului M.E. nr. 3505/2022


Repere pentru proiectarea si actualizarea curriculumului national


In atentia Directorilor, responsabililor cu perfectionarea si a tuturor cadrelor didactice care organizeaza activitati stiintifice, metodice si culturale avizate de C.C.D. Dolj